Specialistische database maakt de markt voor antilichamen doorzichtiger én goedkoper

AntibodyChain biedt de uitkomst voor academische ziekenhuizen

AntibodyChain BV heeft een centraal inkoop systeem ontwikkeld voor academische ziekenhuizen, met een focus op zogenaamde antilichamen. AntibodyChain is verhuisd van Utrecht naar de Maastricht Health Campus. Binnen dit unieke ecosysteem zal de onderneming een doorontwikkeling naar een uitgebreider platform gaan initiëren. Het Limburg Business Development Fonds (LBDF) en Rabobank Parkstad ondersteunen AntibodyChain hierbij met groeifinanciering.

Antlichamen moeilijk te traceren

Antilichamen zijn eiwitten die door de mens worden geproduceerd als reactie op zogenaamde antigenen; lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Er zijn standaard antilichamen die door diverse producenten worden gemaakt, maar ook zelf ontwikkelde antilichamen van onderzoeksgroepen. Een groot probleem is het feit dat één antilichaam verschillende benamingen kan hebben en bovendien gedefinieerd wordt door meerdere kenmerken (parameters). Dit leidt er onder andere toe dat meerdere partijen de markt kunnen betreden met gelijke producten en dit alles maakt de markt van antilichamen enorm ondoorzichtig.

Ondoorzichtige markt drijft prijzen omhoog

Deze ondoorzichtigheid drijft de prijs voor de kopers, academische ziekenhuizen, omhoog. Het proces wordt verder bemoeilijkt doordat academische ziekenhuizen werken met zogenaamde e-procurement (inkoop) systemen die gericht zijn op een beperkte groep, vooraf geselecteerde, leveranciers. De systemen zijn niet ingericht om andere, goedkopere, leveranciers te vinden vanwege de meernamigheid van de antilichamen. Het geheel wordt nog verder bemoeilijkt door de Europese wet- en regelgeving ten aanzien van aanbestedingen.

Specialistisch inkoopsysteem geeft inzicht

AnitbodyChain is in 2012 samen met UMC Utrecht gestart met het vinden van een oplossing om de antilichamen-markt transparanter te maken en daarmee kosten te kunnen besparen. Dit heeft geleid tot een centraal inkoop systeem voor academische ziekenhuizen. De basis is een database (die inmiddels is doorgegroeid naar 1,7 miljoen producten). Hierop draait de AntibodyChain search engine als een Vortal, een website die specifieke informatie over een specialistische nichemarkt biedt. De Vortal stelt de academische ziekenhuizen in staat om, op basis van specifieke kenmerken (parameters), antilichamen te zoeken en prijzen te vergelijken. Daarnaast heeft AntibodyChain ook een open webshop waar klanten rechtstreeks kunnen bestellen. Deze website is ook aangesloten op de database maar de functionaliteiten zijn veel beperkter.

Groei van portal naar platform

AntibodyChain levert dus grote kostenbesparingen op voor de ziekenhuizen. Een verdere doorontwikkeling is echter nodig en de vraag naar extra functionaliteiten is groot. AntibodyChain is daarom, wederom samen met UMC Utrecht, gestart met de ontwikkeling van een uitgebreid platform en kijkt daarbij ook naar expansie in het buitenland. LBDF en Rabobank Parkstad ondersteunen deze doorgroei middels aandelen kapitaal en leningen.

De vestiging in Maastricht Health Campus zorgt voor een versterking van de kenniscomponent en zal leiden tot een groei van banen.

20 september 2018
Hassani Design heeft drones ontworpen om een gebied in kaart te brengen en mijnen te detecteren en te detoneren. Met deze drones kan sneller en goedkoper maar vooral veiliger gewerkt worden dan op basis van de huidige methoden. Hassani Design doet alle onderzoek en een groot deel van de productie zelf en werkt vooral op basis van 3D printing.
19 juli 2018
16 mei 2018
23 maart 2018
3 februari 2018
19 december 2017
12 december 2017