Hoogwaardige verwerking van groentereststromen een stap dichterbij door Grassa! en LIOF

Grassa! raffineert laagwaardig plantenmateriaal middels een bioraffinage installatie tot diverse hoogwaardige producten zoals eiwitten, mineralen en vezels. Deze producten worden weer verwerkt in diervoeding en veevoeder. Grassa! draagt hierdoor bij aan de circulaire economie en aan een duurzamere voedselproductie. Grassa! wil nu haar kennis en kunde inzetten voor het verwerken van groentereststromen met de bouw van een compleet hiervoor ingerichte bioraffinage installatie. LIOF verstrekt middels het LBDF programma een lening aan Grassa! om een prototype te ontwikkelen.

Circulaire economie
Raffinage van plantenmateriaal en groentereststromen is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Bij bioraffinage wordt de groene grondstof, bijvoorbeeld gras, eerst uitgeperst. Het sap dat hierbij vrijkomt bevat eiwitten, suikers en mineralen. Deze stoffen kunnen weer worden gebruikt voor de food en feed industrie. Daar waar raffinage producten van plantenmateriaal alleen kunnen worden ingezet voor diervoeding en veevoeder, kunnen raffinage producten van groenteresten ook worden ingezet in de humane voedingssector. Producten die hiervoor kunnen worden verwerkt zijn bijvoorbeeld bonen, erwten, prei, wortelloof, spinazie, boerenkool, spruiten en sla.

Duurzame lokale productie
Maar Grassa! biedt meer. Door het gebruik van mobiele installaties vindt de raffinage lokaal plaats en kan zo worden ingespeeld op de groeiende markt voor lokaal geproduceerde producten. Maar bioraffinage zorgt ook voor een duurzame voedselketen. Zo is het gewonnen eiwit op plantaardige basis een goede vervanger van sojaschroot als belangrijkste eiwitbron in veevoer. Aan de productie van sojaschroot kleven vele nadelen, zoals de milieubelasting door de kap van het Amazonebos in Latijns Amerika en het feit dat sojaschroot vaak genetisch gemanipuleerd is.

Grassa! bespaart en ontzorgt

De groenteverwerkende industrie is wereldwijd ca $270 miljard groot. Bij de verwerking van groente ontstaat gemiddeld circa 13% afval. Dit afval wordt momenteel veelal gestort of gecomposteerd. De bioraffinage installatie van Grassa! leidt tot een besparing op de composteringskosten. Doordat de verwerking op locatie geschiedt levert het bovendien een besparing van transportkosten op.
Grassa! gaat verder in haar dienstverlening doordat zij behalve voor de machines, ook zorgt voor de afzet van raffinageproducten. Een hele ontlasting voor producenten in de tuin- en akkerbouw.

Groentenuggets als smakelijk voorbeeld

Begin 2018 werden de eerste GroenteNuggets gemaakt op basis van Grassa! eiwit concentraat. Deze GroenteNuggets smaken zeer goed en hebben als bijkomend voordeel een betere voedingswaarde. De Grassa! technologie levert tot 5 maal meer eiwit op!

BV Limburg
Grassa! is gevestigd in het BioTreatCenter op de Brightlands Greenport Campus in Venlo. Het BioTreatCenter is een open innovatiecentrum voor de be- en verwerking van biomassa en reststromen tot halffabrikaten en producten voor de biobased economy. LIOF zet sterk in op de versterking van de agrofoodsector in Limburg en werkt hierbij samen met de Brightlands Greenport Campus Venlo. Het Grassa concept laat mooi zien hoe ondernemerschap, innovatie en verduurzaming van de agrofoodsector samen kunnen gaan. En dat is goed voor de BV Limburg. LIOF ondersteunt dit initiatief dan ook van harte.

Foto Grassa!.JPG

Zittend van links naar rechts: Ad Crommentuijn, Niek Theunissen, Peter van Paridon
Staand van links naar rechts: Martijn Wagener, Johan Sanders, Bram Koopmans

 

20 september 2018
Hassani Design heeft drones ontworpen om een gebied in kaart te brengen en mijnen te detecteren en te detoneren. Met deze drones kan sneller en goedkoper maar vooral veiliger gewerkt worden dan op basis van de huidige methoden. Hassani Design doet alle onderzoek en een groot deel van de productie zelf en werkt vooral op basis van 3D printing.
19 juli 2018
16 mei 2018
23 maart 2018
3 februari 2018
19 december 2017
12 december 2017