Health Value Creation brengt €2 miljoen bijeen voor innovatieve chirurgische apparatuur

Health Value Creation BV, een innovatieve startup die zich richt op chirurgische apparatuur voor laparoscopische ingrepen en darmchirurgie, heeft €2 miljoen aan financiering bijeen weten te brengen. De Serie A-financieringsronde werd aangevoerd door Chemelot Ventures, hierbij geassisteerd door mede-investeerders Limburg Business Development Fund (LBDF) en de reeds bestaande aandeelhouder Inkef Capital. Het bedrijf zal deze financiering gebruiken om overheidsgoedkeuringen voor twee instrumenten te verkrijgen.

Health Value Creation, gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, heeft onlangs design- en klinische researchonderzoeken afgerond voor twee innovatieve instrumenten. De resultaten hiervan zijn zeer veelbelovend. Het eerste instrument is een uniek diagnostisch hulpmiddel voor de preventie van anastomoselekkages na darmoperaties. Door de kwaliteit van de anastomose tijdens de operatie te voorspellen, kunnen postoperatieve complicaties drastisch worden verminderd. Zo worden levens gered en de kosten voor gezondheidszorg omlaag gebracht. Het tweede instrument is een sluitingsinstrument voor een snellere, veiligere en betere wondhechting bij trocartgebruik. Dit instrument heeft reeds aangetoond te kunnen zorgen voor optimale sluiting van trocartwonden na laparoscopische ingrepen en vermindert de kans op wondbreuken. Het bedrijf is van plan om de resultaten van het klinische onderzoek te gebruiken om marktgoedkeuring aan te vragen in Europa (CE-markering) en in de VS (510K).

“We zijn erg blij met onze nieuwe investeerders Chemelot Ventures en LBDF, en met de middelen en netwerken waarover zij kunnen beschikken. De vestiging van ons bedrijf op de Brightlands Maastricht Health Campus, en de rechtstreekse toegang tot clinici en andere medische experts die dit biedt, is van zeer grote waarde in de volgende fase van de groei van Health Value Creation,” zo vertelt John Marugg, CEO van Health Value Creation.

“Jaarlijks worden er anderhalf miljoen darmoperaties uitgevoerd in Europa en de VS. Naar schatting hebben ongeveer 150.000 hiervan, ofwel een op de tien patiënten, last van anastomoselekkage, met wereldwijd een overlijdenspercentage van 8% (12.000 mensen per jaar) en €1,8 miljard aan extra kosten voor de gezondheidszorg. Ons streven is het voorkomen van deze complicaties, zodat op die manier levens kunnen worden gered en de aanverwante kosten sterk kunnen worden gereduceerd,” zegt Dr. A. Veenhof, oprichter en CSO van Health Value Creation.

“De eerste tests met menselijke patiënten zien er veelbelovend uit. Naar verwachting zal verdere optimalisatie en validatie leiden tot een snelle marktgoedkeuring en acceptatie”, aldus Marcel Kloosterman, directeur van Chemelot Ventures.

“Deze investering is niet alleen voordelig voor het bedrijf, maar de banen die hierdoor worden gecreëerd dragen ook bij aan de economische ontwikkeling in Limburg,” zo verklaart Martin Schreurs, investeringsmanager bij LBDF.

20 september 2018
Hassani Design heeft drones ontworpen om een gebied in kaart te brengen en mijnen te detecteren en te detoneren. Met deze drones kan sneller en goedkoper maar vooral veiliger gewerkt worden dan op basis van de huidige methoden. Hassani Design doet alle onderzoek en een groot deel van de productie zelf en werkt vooral op basis van 3D printing.
19 juli 2018
16 mei 2018
23 maart 2018
3 februari 2018
19 december 2017
12 december 2017