Stonecycling, game changer in het topsegment van de bouwwereld

Waarom gebeurt er zo weinig met de afvalstoffen en het puin van een gesloopt gebouw? Die vraag inspireerde Tom van Soest om te gaan experimenteren met sloopafval. Met als doel: producten maken om nieuwe gebouwen mee te bouwen. Een circulaire toepassing dus. Na lang experimenteren vond Tom de juiste recepten voor een serie materialen die hij interessant vond voor de bouwindustrie. Hij presenteerde de samples in 2012 tijdens de graduation show van de Design Academy in Eindhoven. Zijn ideeën werden door architecten en bouwers zó goed ontvangen, dat hij besloot het onderzoek naar mogelijke toepassingen verder uit te breiden. Na verloop van tijd kwam de commerciële exploitatie in beeld. Daarvoor richtte Tom samen met Ward Massa het bedrijf StoneCycling op, een ware game changer in een bouwwereld die snakt naar vernieuwende, duurzame materialen.

Ward Massa vertelt: “We moesten een keuze maken voor een product om te vermarkten. Uiteindelijk zijn we gaan kijken of we uit afvalstoffen een baksteen konden maken. Daar is WasteBasedBricks uit voortgekomen, een innovatief en duurzaam product. We maken deze baksteen uit allerhande soorten bouwafval, die alle keuringen doorstaat. Daarmee mikken we op het topsegment, waar esthetiek, duurzaamheid en design belangrijke issues zijn. We zien dan ook de wereld als onze markt, met de top twintig architectenbureaus als voornaamste spelers. De steen is geschikt voor diverse toepassingen. Denk aan kantoorgebouwen, woningen in het hogere segment, maar ook aan restaurants en diverse interieurtoepassingen. Overigens, de gebouwen waarin WasteBasedBricks worden verwerkt, behalen een hogere score bij de duurzaamheidscertificering BREEAM en LEED. Dat levert enerzijds fiscaal voordeel op voor ontwikkelaars en anderzijds zorgt het voor een hogere huur- of verkoopprijs.”

Slimmer slopen

De commerciële uitrol vindt plaats vanuit het kantoor in Amsterdam. Voor de productie van de stenen werkt StoneCycling samen met St. Joris Keramische Industrie in Beesel. Tom van Soest: “De WasteBasedBrick kan tot 300 graden minder warm worden gebakken dan een conventionele steen. Daardoor nemen de energie- en productiekosten significant af en komt er bovendien 25 tot 35 procent minder CO2-uitstoot vrij. Dus naast het hergebruik, is het produceren van onze baksteen milieuvriendelijker dan bij de aloude producten. Daarnaast stimuleren we slimmer slopen, omdat we hoogwaardige toepassingen zoeken voor het afval dat anders afgestort zou worden.

Financiering

De eerste financiering, het zogenaamde seed capital, werd verstrekt vanuit Kickstart Venlo. Het geld uit dit fonds werd gebruikt om de ideeën verder uit te werken. Ward: “De doorlooptijd van vastgoedontwikkeling is vrij lang. De tijd tussen een eerste aanvraag en de daadwerkelijke levering is vaak twee tot drie jaar. We zijn vervolgens samen met mensen van Kickstart Venlo en Martin Schreurs van LBDF aan tafel gegaan om te bekijken hoe we die overbrugging konden financieren. Omdat ze er genoeg potentie in zagen én omdat zij deze sector in Limburg willen stimuleren, hebben ze ons gezamenlijk gefinancierd.” Het is voor ons mooi om te zien dat we door samen te werken met Limburgse organisaties vooruitkomen. Doordat we ook in Amsterdam vertegenwoordigd zijn, is het lijntje naar architecten en projectontwikkelaars kort. Een win-winsituatie.

Deel deze pagina